fbpx

The Project

The project is split into three phases and embraces every aspect of Rowans Hospice service offering.  We are taking a phased approach to make sure that every element of this project is completed to the ultimate in quality and design, whilst minimising the impact on our patients and their families.  It is important that we use this opportunity to deliver an outstanding care environment that will last, serving the community for at least another 25 years. 

Phase One

Our aim is to start the first phase in early 2019, focusing on the renewal of our in-patient unit.

Patient Entrance

A dedicated patient entrance was built a decade ago, recognising the need for greater privacy for patients being admitted. Once through the entrance, the route to the ward includes internal corridors, which lack very little natural light and look quite institutional.

Our plan will re-develop this area to improve the first experience of the hospice for patients, creating a welcoming, comforting and calming environment. Plans include the installation of a ‘living wall’ to bring nature and texture into the building, in conjunction with a glass sidewall looking out onto a courtyard. This will create a much better first impression, removing any resemblance to a hospital as well as protecting patient dignity and reducing psychological distress. 

The Patient Bedrooms 

Our 19 individual patient rooms, all of which are en-suite, will be refurbished specifically to improve the environment in which people are cared for. 

The design will be specifically sensitive to those people with dementia and other forms of sensory and cognitive impairment. Clear colour definition and provision of tactile, textured surfaces will be used to create an environment that supports the patient’s orientation and ability to retain independence.

The bedrooms will also be fitted with interactive controls, so that patients will be able to control aspects of their environment such as positioning, heating, lighting, shade and media.

All patient bedrooms will be located around the existing central courtyard with internal and external facing rooms viewing the surrounding gardens and tranquil patio courtyard garden and water feature. This will include closing and adapting a few current bedrooms which do not currently have such a pleasing aspect.  

Welcoming Spaces for Relatives and Carers 

New comfortable, calm and homely sitting areas specifically designed for relatives and carers to rest will also be created during the first phase, including private rooms for one-to-one conversations and consultations.  

Phase Two

This exciting phase will involve extending the Hospice to provide a new home for Rowans Meerkat Service. This service provides bereavement support to children and young people, and the new area will provide a comfortable and welcoming areas for them to use when a family member is being cared for on the ward. 

Rowans Meerkat Service

While every effort has been made to create a comfortable and therapeutic environment for the children and young people who use Rowans Meerkat Service with the advent of Hospice at Home, the need for this provision has grown tremendously. Currently the service is provided across two rooms, squeezing in both therapeutic and office space into these very small and restricted environments.

A double-height extension will be built at the rear of the Hospice, linked to the main in-patient ward, which will provide a significantly larger, dedicated space for children and young people, with its own entrance and family therapy rooms.

Family Facilities

The extension will be built around an indoor courtyard, the ‘Winter Garden’, with a glass roof to maximise natural light. In addition, attractive and restful spaces will be created for families and carers to enjoy. Every element of the design will focus on enhancing comfort and creating a homely feel.

Meeting our Growing Needs

A mezzanine floor will be included within the extension to provide additional office and consultation rooms for consultants and doctors, with close proximity to the in-patient ward. A new seminar room for team meetings, education and training will also be provided.

Phase Three

The third and final phase of the project will concentrate on improving the facilities for adult bereavement and psychological therapy services.

A new double height extension will be built out at the front of the Hospice, which will give us a dedicated psychology suite, with its own entrance and reception, together with consulting and therapy rooms. 

The space will be maximised to also provide additional staff facilities on the upper floor, including the refurbishment of the current seminar room which is used for training and education. The redesign will ensure the building is flexible and capable of being gradually adapted over time, to ensure that the Hospice is in position to address the needs of the local community.